Επιλέγοντας παγωτό….

Δώστε έμφαση στη συχνότητα κατανάλωσης: όποιο παγωτό και εάν επιλέξετε είναι σημαντικό να αποφευχθεί η συχνή κατανάλωση του. Είτε βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, είτε προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας, δύο φορές την εβδομάδα συνήθως είναι αρκετές

Ελέγξτε την ποσότητα: όσο ελαφρύ και εάν είναι το παγωτό που θα διαλέξετε, εάν υπερβάλλετε στην ποσότητα που καταναλώνετε, είναι πιθανό τα αντισταθμιστεί το θερμιδικό του όφελος. Η σύνεση λοιπόν στην ποσότητα κατανάλωσης είναι σημαντική

Παγωτά light: μπορεί να έχουν 0% ζάχαρη ή 0% λιπαρά ή και τα δύο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες. Ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Επιπλέον, επιλέγοντας ένα παγωτό που δε σας αρέσει είναι πολύ πιθανό να νιώσετε αίσθημα της στέρησης και να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση του αγαπημένου γλυκίσματος

Σορμπέ: επιλογή χαμηλή σε θερμίδες και χωρίς λιπαρά. Περιέχει αυξημένη ποσότητα υδατανθράκων και κυρίως απλών σακχάρων. Είναι καλό λοιπόν να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή τους από όσους παρουσιάζουν κάποια διαταραχή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, όπως άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή έχουν ινσουλινοαντίσταση (π.χ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών κ.α) κ.α., ή ακολουθούν αγωγή με κορτιζόνη

Παγωτίνια: το μικρό τους μέγεθος είναι αυτό που μπορεί να σας παρασύρει. Μπορεί το κάθε ένα από αυτά να μην έχει ιδιαίτερα υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, όμως η έκφραση “κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα”, νομίζω ταιριάζει απόλυτα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην ποσότητα που θα καταναλώσετε

Παγωμένο Γιαούρτι (frozen yogurt): ελαφριά επιλογή με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες. Όσα έχουν ως βάση το φρέσκο γιαούρτι, έχουν και κάποια από τα οφέλη των προβιοτικών. Εξαιρετικής σημασίας η προσθήκη διάφορων “toppings” τα οποία μπορούν να “εκτινάξουν” το θερμιδικό του περιεχόμενο

Κουστουράκη Παρασκευή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Κλινικής Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, University of Glasgow

Διαβάστε επίσης: Ανορθόδοξες δίαιτες