Θεραπεία με κορτιζόνη, τι πρέπει να τρώω;

Τι είναι η κορτιζόνη;

Ουσιαστικά, η κορτιζόνη παράγεται από το ανθρώπινο σώμα με τη μορφή  της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το φλοιό των επινεφριδίων και επηρεάζει πληθώρα οργανικών συστημάτων. Ο μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η αντοχή στο stress, η φλεγμονώδης αντίδραση, το ενδοκρινικό σύστημα αλλά ακόμα και το στομάχι είναι μερικά μόνο από τα σημεία της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος στα οποία συμμετέχει ενεργά η κορτιζόλη.

Σε ποιες παθήσεις χορηγείται;

Η κορτιζόνη λοιπόν, έχοντας αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και ανοσοκατασταλτική δράση, χορηγείται για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού νοσημάτων. Τα παρακάτω νοσήματα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν χωρίς τη βοήθειά της.

  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • νόσος Addison
  • σύνδρομο Cushing
  • φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος και των εντέρων
  • αυτοάνοσες ασθένειες
  • αλλεργίες

Παρενέργειες από τη λήψη κορτιζόνης

Ένα τόσο ευρείας δράσεως φάρμακο δε θα ήταν δυνατό να μη συνοδεύεται και από πλήθος παρενεργειών. Οι παρενέργειες αυτές εξαρτώνται:

  • από την ποσότητα του χορηγούμενου φαρμάκου
  • από τη χρονική διάρκεια κατά την οποία ακολουθείται η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή

Συχνότερη είναι η εμφάνιση:

  • οστεοπόρωσης
  • λοιμώξεων
  • αυξημένης όρεξης
  • υπέρτασης
  • καταρράκτη
  • οιδήματος
  • ευφορίας
  • ψυχώσεις

Παρουσία οιδήματος και περιορισμός πρόσληψης νατρίου

Η παρουσία οιδήματος, λόγω της κατακράτησης νατρίου και υγρών, είναι η κυριότερη παρενέργεια που σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες. Αποτέλεσμα του προαναφερόμενου οιδήματος είναι και η αύξηση του σωματικού βάρους. Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου είναι σημαντικός τόσο για την αποφυγή του οιδήματος, όσο και για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια χορήγησης κορτιζόνης και για διάστημα περίπου έξι μηνών, μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο;

Εκτός όμως από το επιτραπέζιο αλάτι, πολλές από τις τροφές που καθημερινά καταναλώνονται έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο.

  • ψωμί και φρυγανιές
  • τουρσιά κονσερβοποιημένα
  • καπνιστά- παστά
  • αλλαντικά
  • αλμυρά τυριά και αλατισμένους ξηρούς καρπούς
  • ελιές
  • μαγιονέζα
  • έτοιμες σάλτσες
  • σνακ εμπορίου όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα
  • έτοιμο φαγητό όπως σουβλάκια, πίτσες, αλμυρές κρέπες
  • μαγειρική σόδα, μπεϊκιν πάουντερ

Στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων κάποιες από αυτές τις τροφές, όπως το ψωμί και οι φρυγανιές, παράγονται χωρίς την προσθήκη νατρίου προσφέροντας έτσι, τη δυνατότητα να καταναλωθούν και από άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Πάντως, η χρήση των ετικετών τροφίμων είναι απαραίτητη όταν χρειάζεται να προσεχθεί η πρόσληψη νατρίου.

Πώς θα προσθέσετε γεύση χωρίς αλάτι;

Για να νοστιμίσετε το φαγητό σας μπορείτε να προσθέσετε ξύδι, χυμό λεμονιού, διάφορα μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο.

Δοκιμάστε τους παρακάτω συνδυασμούς με καρυκεύματα:

  • Γαρύφαλο: Συνοδεύει ιδανικά τις συνταγές με κρέας
  • Γλυκάνισο:Ταιριάζει με σκούρα κρέατα όπως η πάπια, μπορεί να προστεθεί σε σάλτσα σόγιας και γενικότερα σε κινέζικες συνταγές
  • Θυμάρι και ρίγανη:Ταιριάζει σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε θαλασσινά αλλά και σε κρέατα σχάρας
  • Κάρι:Δίνει άρωμα σε κρέατα, ρύζι και σάλτσες
  • Κύμινο:Μπαχαρικό με έντονη μυρωδιά, μπαίνει σχεδόν σε όλα τα κρέατα
  • Μοσχοκάρυδο:Χρησιμοποιείται σε σάλτσες όπως η μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά
  • Πάπρικα:Συνδυάζεται με πουλερικά, θαλασσινά, σούπες και σάλτσες