Διατροφή και ψυχολογία στον έλεγχο των ποσοτήτων

Χρησιμοποιήστε τη «Σαλάτα»: φροντίστε να είναι πλούσια σε ποσότητα, με ποικιλία πολλών διαφορετικών λαχανικών και καταναλώστε την πριν το κυρίως φαγητό.

Μασήστε καλά: αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά στο φαγητό σας. Με αυτό στο τρόπο θα έχετε τον χρόνο που χρειάζεστε για να το απολαύσετε και ταυτόχρονα να ικανοποιήσετε τόσο το στομάχι όσο και τον εγκέφαλό σας

Προσοχή στο πιρούνι: μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν στο χέρι τους το πιρούνι ή το κουτάλι τους όσο διαρκεί το γεύμα τους. Αποτέλεσμα: η συνεχής τροφοδοσία του στόματος με φαγητό. Δοκιμάσετε να αφήνετε το πιρούνι ή το κουτάλι στο τραπέζι ανάμεσα στις μπουκιές, θα διαπιστώσετε ότι θα αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και προσοχή στο φαγητό σας

Δώστε έμφαση στην “Ατμόσφαιρα”: επιλέξτε έναν όμορφο χώρο για να καταναλώσετε το φαγητό σας. Διαμορφώστε τον όπως σας αρέσει π.χ. χρωματικά. Επιλέξτε αρεστά σε εσάς πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Αποφύγετε την τηλεόραση ή τους χώρους που σας φορτίζουν με άγχος, όπως για παράδειγμα χώροι όπου κυριαρχούν φωνές και ένταση, λίγη απαλή μουσική ίσως να ήταν μια καλή ιδέα. Εστιάστε στο φαγητό σας και απολαύστε το

Δώστε χρόνο για τη “συναισθηματική σας αποφόρτιση”: εάν νιώθετε ότι είστε φορτισμένοι συναισθηματικά, είτε θετικά, είτε αρνητικά, είναι καλό να αποφύγετε την κατανάλωση της τροφής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Προσπαθήστε να αποφορτιστείτε χρησιμοποιώντας τη μουσική, το χορό, ένα κρύο ντούς, ένα βιβλίο ή ό,τι άλλο σας χαλαρώνει και ασχοληθείτε με το φαγητό σας όταν πραγματικά θα μπορείτε να του δώσετε την αξία και το χώρο που του αξίζει

Κουστουράκη Παρασκευή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Κλινικής Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, University of Glasgow

 

Διαβάστε επίσης: Περιττά κιλά του Πάσχα