ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:Δευτέρα - Παρασκευή, 07:00 - 21:00 • Σάββατο, 07:00 - 15:00
Menu

Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
210 9530620210 9530622

Ψηφιακή Ακτινογραφία Κρανίου

Η ακτινογραφία κρανίου είναι απαραίτητη σε κακώσεις της κεφαλής. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δημιουργούνται μετά από βίαια χτυπήματα. Πέραν της κλινικής εξέτασης του κρανίου, οι ακτινογραφίες δείχνουν και κακώσεις που δεν είναι αντιληπτές με γυμνό μάτι. Σε σοβαρότερες καταστάσεις προτιμούνται οι αξονικές τομογραφίες. 

ακτινογραφικο κεντρο
Κέντρο Ακτινογραφίας

Ψηφιακή Ακτινογραφία Κρανίου

Η ακτινογραφία κρανίου είναι απαραίτητη σε κακώσεις της κεφαλής. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δημιουργούνται μετά από βίαια χτυπήματα. Πέραν της κλινικής εξέτασης του κρανίου, οι ακτινογραφίες δείχνουν και κακώσεις που δεν είναι αντιληπτές με γυμνό μάτι. Σε σοβαρότερες καταστάσεις προτιμούνται οι αξονικές τομογραφίες. 

ακτινογραφικο κεντρο
Κέντρο Ακτινογραφίας

Τι είναι μια ψηφιακή ακτινογραφία κρανίου;

Πρόκειται για μια ακτινογραφική εικόνα του κρανίου, που δείχνει κυρίως τις οστικές δομές, αλλά μπορούν επίσης να παρατηρηθούν μαλακοί ιστοί και αεραγωγοί όπως οι κόλποι. Οι ακτίνες Χ είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από μια γεννήτρια ακτίνων Χ. Περνούν εύκολα μέσω μαλακού ιστού, αλλά λιγότερο εύκολα μέσω πυκνότερου ιστού, όπως οστών. Αυτή η διαφορά στη διείσδυση επιτρέπει την παραγωγή εικόνας σε ηλεκτρονικό ανιχνευτή.

Περισσότερα…

Ποιες είναι οι συνήθεις χρήσεις της ακτινογραφίας του κρανίου;

Η ψηφιακή ακτινογραφία κρανίου εκτελείται για να παρουσιάσει ανωμαλίες των οστών του κρανίου, όπως συγγενείς ανωμαλίες (γενετικές ανωμαλίες), τραυματισμούς (όπως υποψίες κατάγματος κρανίου), προβλήματα κόλπων ή για την αξιολόγηση όγκων.

Προετοιμασία για ακτινογραφία κρανίου;

Αφαιρέστε τα κοσμήματα. Ενημερώστε τον ραδιογράφο ή τον γιατρό εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος. Μια ακτινογραφία κρανίου δεν είναι πάντα απολύτως απαγορευμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποδιά μολύβδου για την προστασία του αγέννητου εμβρύου, αλλά όλες οι μορφές ακτινοβολίας αποφεύγονται καλύτερα, κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς γίνεται η ακτινογραφική εξέταση του κρανίου;

Ο γιατρός ζητάει από τον ασθενή μια ψηφιακή ακτινογραφία κρανίου Στη συνέχεια, η ακτινογραφία εκτελείται σε ακτινοσκοπική μονάδα, συνήθως σε τμήμα ακτινολογίας ή σε νοσοκομείο. Η εξέταση εκτελείται από έναν ακτινογράφο που θα τοποθετήσει το κεφάλι του ασθενούς σε διάφορες θέσεις πριν πάρει τη σειρά των ακτίνων Χ. Οι εικόνες επεξεργάζονται και αποθηκεύονται ψηφιακά.
Οι ψηφιακές εικόνες εξετάζονται συνήθως από ακτινολόγο (ιατρό ο οποίος ειδικεύεται στη διάγνωση με διάφορες μορφές απεικόνισης) και εκδίδεται έκθεση. Η έκθεση και οι εικόνες στη συνέχεια τίθενται στη διάθεση του παραπέμποντος γιατρού ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω διαχείριση του ασθενούς.

Κίνδυνοι από μια ακτινογραφία κρανίου

Η δόση ακτινοβολίας που εμπλέκεται με ακτίνες Χ κρανίου είναι γενικά πολύ χαμηλή και καλά ελεγχόμενη. Τα παιδιά και η έγκυος γυναίκα είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε ακτινοβολία και ο κίνδυνος έναντι οφέλους θα πρέπει να αξιολογείται σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της εξέτασης;

Η υπολογισμένη τομογραφία (αξονική τομογραφία) της κεφαλής προτιμάται πάνω από τις ψηφιακές ακτινογραφίες του κρανίου σε πολλά κλινικά σενάρια. Για καταστάσεις όπως τραύματα κρανίων και ιγμορίτιδα, οι ακτίνες Χ κρανίου παραλείπονται σήμερα ως επί το πλείστον υπέρ του CT. Μια ψηφιακή ακτινογραφία κρανίου δεν καθιστά ουσιαστική, καμία πληροφορία του εγκεφάλου όπου και πάλι προτιμάται η CT ή η μαγνητική τομογραφία (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού) εάν ο εγκέφαλος πρόκειται να απεικονιστεί.

ακτινοδιαγνωστικο κεντρο
Ψηφιακό Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο

Ψηφιακές ακτινογραφίες στην Ιατρική Πρόληψη

Στην Ιατρική Πρόληψη χρησιμοποιούμε ακτινολογικό  MULTIX TOP και τον ψηφιακό ανιχνευτή DX –D 40. Τα μηχανήματα αυτά μας δίνουν ψηφιακές ακτινογραφίες κρανίου άριστης ποιότητας. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ψηφιακής ακτινογραφίας κρανίου είναι:

  • Η κατά πολύ μικρότερη  ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος σε σχέση με ένα αναλογικό ακτινογραφικό μηχάνημα, μιας και ο χρόνος έκθεσης στις ακτίνες είναι μόλις 0,25-0,04 sec.
  • Η δυνατότητα επεξεργασίας της ακτινογραφίας κρανίου από τον ιατρό, με στόχο την καλύτερα στοιχειοθετημένη διάγνωση.

Οι ακτινογραφίες κρανίου λαμβάνονται από έμπειρο ακτινολόγο, που είναι σε θέση να σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή διάγνωση σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

 

Κλείσε τώρα ραντεβού

στο 210 9530620 & 210 9530622

Ζήτα περισσότερες πληροφορίες

Εδώ
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ | ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΡΑΝΙΟΥ | ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΑΘΗΝΑ